VRIENDEN VAN LHC


Vriend worden van Lamin Health Center

 

Vind je wat wij hier kunnen doen net zo belangrijk als wij?

Steun LHC en daarmee de Gambiaanse gezondheidszorg!


Je kunt je bijdrage overmaken op bankrekening NL91 ABNA 0113373104  t.n.v. Stichting Humanitaire Hulp Gambia; BIC ABNANL2A o.v.v. Lamin Health Center of klik op de onderstaande button "Vriend LHC".


En je kunt er zeker van zijn dat wij het geld goed en zorgvuldig besteden om te werken aan de gezondheid van Gambianen. En omdat wij een ANBI-status (Algmeen Nut Beogende Instellingen) hebben, hoeft u geen schenkings- en successierecht te betalen. Dit betekent dat het hele bedrag van uw donatie ten goede komt aan de patiënten van Lamin Health Center.


Vrienden worden?

In de afgelopen jaren heeft LHC al vele Nederlanders ontvangen die in wat voor vorm dan ook het health center een hart onder de riem hebben gestoken. Sponsoring in goederen en geld zijn in vele vormen onze kant opgekomen. Onze dank is daarvoor heel erg groot!

 

Met structurele hulp kunnen we LHC op een duurzame manier organiseren. Daarom de oproep:

Word 'Vriend van LHC'!

 

Wat onderscheid LHC van andere ziekenhuizen in Gambia?

LHC is een non-profit organisatie met als doel het ziekenhuis op termijn volledig over te dragen aan de Gambianen. Met het beschikbaar stellen van goede diagnostische apparatuur,  kennis en kunde hoe hiermee om te gaan en het opleiding en verbinden van Gambiaanse artsen en zorgpersoneel bouwen we aan een stabiele situatie voor de toekomst. We maken ons personeel deelgenoot van de te nemen stappen naar deze zelfstandige situatie en stimuleren het nemen van verantwoordelijkheden. Eigenaarschap is de sleutel tot succes maar gezien de Gambiaanse cultuur een enorme uitdaging.

 

Als vriend van LHC steunt u ons al voor €5,- per maand of slechts €60,- ($68 / £55) per jaar.

Vriend LHC

€ 60,00

Vriend LHC

€ 60,00

Help make a difference!

For only € 5 per month or € 60 ($ 68 / £ 55) per year you are a much appreciated 'Friend of LHC'

With your generous donation you support Lamin Health Center: European care for a Gambian price.

We will share the results of your donation on our website, Facebook page and annual report.

Your contribution is greatly appreciated!


Waar besteden wij dit aan:

1. Poor People Fund: kwalitatief goede zorg ook voor de aller armsten

De Gambiaanse bevolking leeft voor het grootste deel van een gemiddeld inkomen van 2€ per dag. Als de huur is betaald, dan is het geen 'leven', maar al snel 'overleven'. Gezondheidszorg door de overheid is bijna gratis maar men komt niet veel verder dan een paracetamol en vitaminetabletten. Regelmatig treffen wij patiënten die echt zorg nodig hebben maar dat beslist niet kunnen betalen. Via familie, buren of vrienden wordt een bedrag bij elkaar gescharreld maar meestal is het dan alsnog niet voldoende. Via ons 'Poor People Fund' vullen we het restbedrag in.

 

2. Kwalitatieve medicatie

Zoals eerder vermeld is medicatie voorradig in Gambia. De ervaring leert echter dat het aanbod beperkt is en de kwaliteit vaak matig. Patiënten vertellen ons dat een paracetamol uit Nederland beter werkt dan die van de lokale overheid of apotheek. Wanneer je de markten bezoekt zie je kraampjes met medicatie in de volle zon liggen... Dat verklaart wellicht iets. Daarnaast zijn veel medicijnen helaas fake.

LHC besteld soms medicatie in Nederland bij de stichting IDA (https://www.idafoundation.org/) in Amsterdam. Dit komt in een container naar ons toe waarna we het onder gecontroleerde omstandigheden bewaren en uitgeven. De minimum besteleenheid is $5000 wat een onhaalbaar vermogen is voor ons. 

De overheidsziekenhuizen en zorgposten in Gambia worden via de regering bijna volledig gesponsord door de grote NGO's. Zij voorzien de overheid van geld om salarissen te betalen en medicatie te kopen. Het aanbod van medicatie in de ziekenhuizen is echter heel beperkt. Corruptie ligt op de loer en mensen worden vanuit de ziekenhuizen vaak doorverwezen naar een lokale apotheek die dan beheerd blijkt te worden door de betreffende dokter die heeft doorverwezen. Kortom; zelf medicatie organiseren en uitgeven is een goede investering.

 

3. Scholing en training van onze medewerkers

In Gambia zijn vele sponsoren actief ook op het gebied van scholing en training. Een aantal personeelsleden  en toekomstige artsen wordt gesponsord door o.a. Stichting Scholenplan (https://www.scholenplangambia.nl/) waarmee LHC dankbaar samenwerkt. En in het kader van een zorgvuldig personeelsbeleid willen we graag onze medewerkers laten doorstromen naar functies die op termijn het health center ten goede komen. Voorbeelden zijn de opleiding tot laborant (€750,- per jaar) 

 

Al met al een greep uit onze wensen die mede door uw steun dichterbij komen.

Voorzitter en bestuurslid Gert en Inge Bruijnes van de Stichting Kinderen van Lamin hebben de aanzet gegeven tot de bouw van het pand en hebben het ziekenhuis tot 2020 financieel gesteund.