OVER LHC


Over LHC, een beetje geschiedenis

 

LHC is een kliniek in het hart van het dorp Lamin in het drukke Zuidwesten van Gambia. Op de huidige locatie was sinds 1994 een lokaal health center. Maar het was er vies, kakkerlakken liepen over de muur, het lekte en de waterrekening was al maanden niet betaald door het dorp dus de toenmalige dokter had per dag één kommetje water waar hij alles mee moest doen...


In 2014 besloot de Stichting Kinderen van Lamin (KvL) gevestigd in Nederland in samenwerking met MRC-Holland en Stichting De Wilde Ganzen het huidige gebouw te realiseren. Wat voor Annemieke de Koning begon als liefdadigheidswerk door het begeleiden van dit gezondheidszorgproject in een derdewereldland is uitgegroeid tot een voltijds vrijwilligersbaan. Hiervoor kan ze haar kennis als verpleegkundige, ervaring en expertise in diverse management functies in Zorg,- en Welzijn benutten ten behoeve van het welzijn en maatschappelijk belang voor het leven van honderdduizenden arme en zieke medemensen.

 

Wil je er een beeld bij? Bekijk de foto's in de galerie en check dit filmpje vanaf minuut 2:33-4:12 voor beelden van de nabijgelegen school (waarmee we twee handen op één buik zijn) en natuurlijk het LHC zelf: https://youtu.be/ZlbETNUJ1Xs

 

De geschiedenis van het LHC wordt gekenmerkt door de hechte samenwerking met locals en Gambianen van over het hele land, dit werk is onmogelijk zonder hen.

"Als ik ziek word, kan ik hier beter worden"

Jos Hummelen verblijft  enige tijd in Gambia om les te geven, en bericht over zijn ervaringen. Zijn achtste blog is een interview met Annemieke 'Anna' de Koning. Het interview is hier terug te lezen:  http://dohantu.nl/blogbezoekjos8.html


Röntgen is binnenkort beschikbaar

Onze faciliteiten

 

Het gebouw behelst twee volwassenen afdelingen, een kinderafdeling, een privékamer en een verbandkamer. Een eerste hulp post met ECG, zuurstof en monitoren. Er is een apotheek, laboratorium, receptie en voorraadkamer. Verder zijn er drie kantoren waar artsen hun consulten kunnen doen. Er is een modern echoapparaat. Tegenover de kliniek bevindt zich een comfortabele kraamkliniek met CTG en er is een mortuarium. Tot slot is er een volledig ingerichte tandartsenpraktijk.

 

Lees hier meer over onze faciliteiten met fotos van de verschillende afdelingen.


Doelstellingen

 

De financiële situatie van het Lamin Health Center (LHC) moet gezond en gewaarborgd zijn ten einde continuïteit en kwaliteit te verzekeren. Te nemen stappen zijn gericht op duurzaamheid met als doel op termijn de totale zorgverlening door Gambianen te laten verrichten.


Geboden service is aan ontwikkeling onderhevig en het management investeert in ontwikkelen of uitbreiding van service, te denken valt aan:

- Het realiseren van een oogkliniek;

- Uitbreiding van de tandartsen service voor professionele mondzorg;

- Op de langere termijn het ontwikkelen van thuiszorg, het creëren van een hospice en zichtbaarheid ontwikkelen voor toeristen.


Lokaal personeel moet goed getraind zijn en of de mogelijkheid krijgen zich d.m.v. opleiding of trainingen verder te ontwikkelen. Samenwerking met lokale en internationale artsen bieden onze medewerkers en medisch studenten een extra uitdaging. Studenten HBO-V, PABO en Mondhygiëne krijgen hier een bijzondere stageplaats.


Samenwerking met de gemeenschap in Lamin en de Village Development Committee (VDC) staan centraal. Uitvoering geven aan de intentieverklaring tussen LHC en het Ministerie van Gezondheidszorg.

 

Lamin Health Center is een lokaal ziekenhuis voor de gemeenschap van Lamin en ver daarbuiten. Ontmoet ons geweldige team.