VEELVOORKOMENDE CONDITIES


Lees hier meer over veelvoorkomende condities en wat praktische tips om hier mee om te gaan.


Diabetes 

Diabetes is een serieuze aandoening waarbij uw lichaam niet meer voldoende bloedsuiker kan reguleren wat kan lijden tot te hoge suiker in uw bloed. Deze suiker kan erg gevaarlijk zijn en kan veel problemen geven met uw ogen, uw nieren, wonden en nog veel meer. Er is geen kuur voor diabetes, dus het is een levenslange aandoening, en daarom zult U elke dag voor de rest van uw leven medicijnen moeten slikken. Het is erg belangrijk dat U deze medicijnen neemt zoals wordt voorgeschreven door ons medisch personeel en dat deze medicijnen niet opraken voordat U nieuwe heeft kunnen aanschaffen. Als U de medicijnen niet meer slikt zal uw bloedsuiker te hoog worden wat tot problemen kan komen. Symptomen van te hoge bloedsuiker kunnen zijn o.a. vaak plassen en duizelig voelen.

Het is erg belangrijk dat U uw bloedsuikergehalte regelmatig laat meten om er zeker van te zijn dat de medicijnen voor U werken. Dit kan makkelijk gedaan worden bij Lamin Health Center.

Hypertensie (hoge bloeddruk)

Hoge bloeddruk, ook wel genoemd hypertensie, is meestal een levenslange aandoening. Dit betekend dat als U eenmaal bent gediagnosticeerd, U levenslang medicijnen moet slikken. De meeste hoge bloeddruk komt vanwege factoren zoals roken, overgewicht hebben, diabetes hebben, te weinig lichaamsbeweging, overmatige alcohol gebruik, of overmatige zout inname. U kunt uw bloeddruk verlagen tot in het normale bereik door bewust te zijn van deze factoren. Soms is het mogelijk om van de medicatie af te komen door af te vallen, minder zout te eten, stoppen met roken, stoppen met alcohol drinken en meer lichaamsbeweging.

Als uw bloeddruk te hoog is heeft U een grotere kans op een beroerte, hartaanval, nier problemen en nog veel meer. Daarom is het erg belangrijk dat uw medicatie nooit opraakt, dat U elke dag uw medicatie inneemt, en niet alleen wanneer U het denkt nodig te hebben. Het is ook erg belangrijk dat U regelmatig uw bloeddruk laat meten, wat makkelijk gedaan kan worden bij Lamin Health Center.


Zwangerschap en Moeder-en-kind zorg

Het aantal zwangere vrouwen dat ons de zorg voor hun aanstaande moederschap toevertrouwt, neemt toe.

Zwangerschapsbegeleiding zorgt ervoor dat U een gezonde zwangerschap heeft. Het bevat informatie over diensten en ondersteuning om de juiste keuzes voor U te maken. Zwangerschapsbegeleiding houdt in regelmatige afspraken met een verloskundige, echografieën en screeningstests voor U en uw baby. Routinematige gezondheidscontrole van veronderstelde gezonde zwangere vrouwen zonder symptomen (screening) zal helpen om ziekten of complicaties vroeg te diagnosticeren, zoals hypertensie en zwangerschapsdiabetes. Beide aandoeningen kunnen de foetus dramatisch beïnvloeden. Vroege detectie betekent regelmatige monitoring en behandeling. Ook geven we informatie over leefstijl, zwangerschap en bevalling.

 

Kraamzorg is de zorg die wordt gegeven aan de moeder en haar pasgeboren baby voor de eerste zes weken na de geboorte. Bij LHC werken we met drie verschillende afspraken waarbij onze zorgverleners zowel de moeder als de baby controleren.  Postpartumzorg is belangrijk omdat nieuwe moeders het risico lopen op ernstige en soms levensbedreigende gezondheidscomplicaties in de dagen en weken na de bevalling. Te veel nieuwe moeders hebben of sterven zelfs aan gezondheidsproblemen die kunnen worden voorkomen door postpartumzorg te krijgen. Postpartum controles zijn belangrijk voor elke nieuwe moeder.

Vrouwen in de postnatale periode moeten een gebalanceerd dieet volgen, net als tijdens de zwangerschap. IJzer- en foliumzuursupplement moet ook 3 maanden na de geboorte worden voortgezet. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben extra voedsel nodig en moeten voldoende schoon water drinken.

We zijn trots om aan te kondigen dat elke nieuwe moeder bij LHC een “Blije Doos” ontvangt voor haar pasgeboren baby om een goede start van het leven te bieden. Deze doos bevat o.a. babykleertjes en een dekentje.


Malnutritie

Malnutritie is het gebrek aan goede voeding, vanwege niet genoeg te eten hebben, niet genoeg vitamines binnen te krijgen, of niet in staat te zijn om de voeding die je wel binnenkrijgt te verwerken. Malnutritie is een groot probleem in onze omgeving, met grote consequenties. Als gevolg van de enorme economische crisis zien we ernstige gevallen, vooral onder kinderen. Lamin Health Center kan een groot verschil maken door goede medische zorg en informatie voor de ouders.

Malaria

Malaria is een zeer gevaarlijke ziekte die wordt veroorzaakt door muggen. Wanneer een geïnfecteerde mug U bijt, kunt U besmet raken met parasieten in uw bloed. Deze parasieten maken U erg ziek. Malaria wordt voornamelijk verspreid in het regenseizoen (juni-september), maar U kunt het op elk moment van het jaar krijgen.

Symptomen van malaria zijn buikpijn en diarree, hoofdpijn, overgeven, koorts, en hoesten. Als U één van deze symptomen heeft, moet U medische hulp zoeken. U zult medicatie krijgen voorgeschreven van het ziekenhuis en het is erg belangrijk dat U alle medicatie slikt, zelfs als U zich al beter voelt.

Je kunt malaria helpen voorkomen door een muggenspiraal te gebruiken, onder een klamboe te slapen en lange kleding te dragen.


Brandwonden

Brandwonden worden veroorzaakt door te dicht bij komen bij of het aanraken van vuur, heet water, een hete pan of het aanraken van elektriciteit. Koel de brandwond zo snel mogelijk af met stromend water (of houd hem in een emmer water als er geen stromend water beschikbaar is) gedurende ten minste 15 minuten. Zorg ervoor dat je ook voldoende water drinkt. Nadat U de brandwond hebt afgekoeld, zorg dan dat U medische hulp opzoekt voor een beoordeling van de brandwond en eventuele verdere behandeling.

Wondverzoring

Wondverzorging is een groot deel van ons werk in Lamin. Het kan maanden duren voor sommige wonden te genezen, en sommige wonden zijn zo moeilijk te behandelen dat het lidmaat geamputeerd moet worden. Dit betekent dat hoe eerder U met uw wond bij ons komt voor behandeling, hoe meer kans dat wij U een goed resultaat kunnen bieden. Het is erg belangrijk dat U uw vervolgafspraken niet mist want dit kan de genezing uitstellen of het kan lijden tot een infectie van de wond. Als uw wond begint te stinken, warm wordt of als U koorts krijgt, zorg ervoor dat U nog op dezelfde dag een van onze behandelaars ziet.